Top 77 vín v České republice

Statut soutěže 2023

Pro vinaře 🕔Duben 4, 2023

STATUT

soutěže a výstavy vín

TOP 77 vín v České republice 

čl. I

Pořadatel soutěže

MAMA marketing, s.r.o. Brno

čl. II

Odborný garant

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno 

čl. III

Určení soutěže

Představit veřejnosti špičková tuzemská i zahraniční vína a sekty a umožnit spotřebiteli orientaci v široké nabídce kvalitních vín a sektů.                     

čl. IV

Výstavní výbor

Ing. Dan Mádr, RNDr. Jaroslav Staňa, Prof. Ing Pavel Pavloušek, Bc. Jaroslav Suský, Ing. David Mádr

čl. V

Závazné podmínky účasti na soutěži

  1. Soutěž je otevřena pro všechna vína a sekty, které byly vyrobeny z hroznů révy vinné.
  2. Ke každému vínu musí být vyplněna přiložená přihláška, ve které výrobce uvede množství vyrobeného vína, včetně množství, které je v současnosti k dispozici. Výrobce musí mít k dispozici minimálně 300 lahví přihlášeného vína.
  3. S každým přihlášeným vzorkem musí výrobce předat kopii Rozhodnutí SZPI, resp. MZe, o zatřídění jakostních vín, jakostních vín s přívlastkem, jakostních šumivých vín s.o. a jakostních aromatických šumivých vín s.o. V případě zemských vín je třeba současně s vínem předat doklad o původu hroznů.

Součástí přihlášky je též chemická analýza z akreditované laboratoře nebo laboratoře pověřené SZPI. Zahraniční vína musí splňovat veškeré legislativní náležitosti země v níž byly vyrobeny.

  1. Soutěžící spolu s přihláškou předá organizátorům do soutěže 6 lahve 0,75 l (0,5 – 0,25 l u výběrů, ledových a slámových) od každého soutěžního vzorku vína pro účel senzorického hodnocení. Účastnický poplatek činí 400,-Kč + DPH/vzorek. Poplatek bude uhrazen na základě vystavené faktury. Polovinu účastnického poplatku hradí na základě podání žádosti o podporu Vinařský fond.

Při přihlášení 9 vzorků, bude účtován poplatek pouze na 6 vzorků a 3 vzorky budou ZDARMA, bez manipulačního poplatku. Maximální výše poplatků činí 4 800 Kč + DPH při jakémkoliv počtu vzorků

Od vín, která budou vyhodnocena v TOP 77 vín ČR, předá pro slavnostní vyhlášení v Brně dalších 6 lahví zdarma. Všechny láhve musí být označeny dle platného zákona č. 321/2004 Sb., v platném znění (dále jen „zákon o vinohradnictví a vinařství“).

 Přihlášky společně se vzorky je nutno dodat nebo zaslat na naši adresu:

  1. MAMA marketing, s.r.o. (VINDOM), Smetanova 17, BRNO, tel: 541 241 193- nebo dohodněte jejich odběr s naší pracovnicí Irenou Hejlovou na

tel: 775 740 680 nebo panem Davidem Mádrem 775740679, otevřeno Po-So 15-21h, případně po telefonické dohodě.

  1. Vinotéka Znovín Znojmo, Loucký klášter

tel: 515 267 237, otevřeno Po-Ne 9-18, polední přestávka 12:30-13 h

  1. České vinařské závody VINIUM, Hlavní 666, Velké Pavlovice – vrátnice

tel.: 519403111, otevřeno Non-stop

  1. Vinařský dům Kopeček s.r.o., Hodonínská 306, 696 03

tel: 777 901 754, otevřeno Po – Pá 8–17 h, So 8-11 h

  1. Merite K Jezeru 460/62 Praha Háje 11–149 00

pouze po telefonické dohodě: +420 733 122 125

Pokud budete zasílat vzorky kurýrem, prosím pouze na adresu:

MAMA marketing, s.r.o.,

Vindom Degustační enoteca

Smetanova 17, 602 00 BRNO

tel: 775 740 680

Přihlášky je nutné vyplnit elektronicky na www.elwis.cz

Nesplnění požadovaných podmínek umožňuje pořadatelům vyloučit příslušné vzorky ze soutěže bez jakýchkoliv nároků přihlašovatele.  

čl. VI

Termíny a místo konání soutěže

  1. Odběr vzorků probíhá v průběhu května vzorky vín je možné dodat na adresu MAMA marketing s.r.o., Smetanova 17, Brno, případně na další místa, která oznámí organizátor.
  2. Hodnocení a vyhodnocení vín se uskuteční v Brně, 15–18. června v hotelu na Zámku Belcredi v Brně – Líšni,

v případě, že nebude možné z důvodu opatření vlády provést hodnocení běžným způsobem, zajistí pořadatel soutěže hodnocení všech vín takovým způsobem, že budou splněna zákonná opatření vlády a vína budou hodnocena například jednou komisí během několika dní.

  1. Slavnostní vyhlášení TOP 77 nejlepších vín České republiky se bude konat 7. září 2023 v Brně, v Besedním domě.

čl. VII

Hodnotící komise

  1. Výstavní výbor soutěže TOP 77 jmenuje hodnotící komise, které budou pracovat pod vedením výstavního výboru a zástupců SZPI a MZLU, za účasti odborníků ze Slovenska, Rakouska a České republiky, případně dalších zemí.
  2. Podmínkou účasti v hodnotitelské komisi jsou platné degustační zkoušky (Senzorické zkoušky SZPI nebo Degustátorské zkoušky podle ISO, DIN nebo ÖNORM), resp. ty splňující podmínku uvedenou v příloze č. 14 vyhlášky č. 323/2004 Sb., v platném znění.

čl. VIII

 Zásady hodnocení

  1. Před hodnocením vín prověří pořadatelé všechny podmínky přihlášení vín do soutěže a vzorky, které neodpovídají ustanovení tohoto Statutu, nebudou do hodnocení zařazeny.
  2. Hodnocení probíhá ve světlé, dobře větrané místnosti o teplotě 18–22 °C, zajištěné proti vedlejším vlivům. Degustační sklenice odpovídají typu podle pravidel O.I.V. nebo podobné degustační sklenice na stopce o objemu min. 21,5 cl.
  3. Hodnocení je prováděno stobodovým systémem O.I.V.
  4. Hodnotící komise pracují v době mezi 9.00 až 17.00 hodin, přestávky mezi hodnocením určují vedoucí komisí.
  5. Každý hodnotitel má k dispozici dostatečný prostor u degustačního stolu, chráněný proti rušivým vlivům, min. 3 sklenice na víno, sklenici na vodu, neperlivou vodu, ubrousky, nádobu na odlévání, neutralizační pečivo a seznam předkládaných vzorků s uvedením evidenčního čísla, ročníku a odrůdy. Hodnotitel vypisuje na každý vzorek zvláštní hodnotící lístek nebo hodnotí přímo do systému PC (Elwis).
  6. Komise bude hodnotit běžným způsobem program hodnocení a počet vzorků určí vedoucí hodnocení Prof. Ing. Pavel Pavloušek a Bc. Jaroslav Suský po dohodě s ředitelem soutěže. Vedoucí jednotlivých komisí hodnotí též. Pověřený zástupce výstavního výboru, který degustace povede, sám nehodnotí v případě běžného hodnocení, v případě nemožnosti hodnotit vína běžným způsobem, může hodnotit také.Pověřený zástupce výstavního výboru vede také řízenou degustaci nultého vzorku, který je pro všechny komise stejný.
  7. V případě shodnosti výsledků bude rozhodovat subkomise pod vedením Prof. Ing. Pavla Pavlouška, Bc. Jaroslava Suského a vybraných vedoucích jednotlivých komisí. Pro rozhodnutí o zařazení vína do TOP 77 rozhoduje počet bodů, minimálně 83, subkomise má právo zařadit víno do kategorií (3,4,5 hvězdiček). Pokud je více kandidátů se stejným počtem bodů, bude vybráno víno odrůdy, která se mezi ostatními oceněnými víny vyskytuje nejméně. Pokud bude více kandidátů s touto odrůdou, bude vybráno přívlastkové víno, a pokud bude více kandidátů s vybranou odrůdou s přívlastkem, bude vybráno víno subkomisí.
  8. Vína jsou hodnocena anonymně, nalévání a podávání vín probíhá tak, aby hodnotitel neměl možnost, jakkoliv poznat identitu předkládaného vzorku. Předkládání vzorků respektuje a je řazeno podle odrůdy, ročníku a kategorií dle zbytkového cukru vína – článek IX. Vína jsou předkládána v optimálním časovém sledu.

Vína jsou hodnocena ve dvou krocích, z nejlépe hodnocených vín vybere subkomise výborná a mimořádná vína, hodnocení subkomise je nadřazeno hodnocení komise a je konečné.

  1. Soutěžní vína se k posouzení předkládají při následujících teplotách:

Bílé víno                                9-10 °C

Červené víno                     15-16 °C

Růžové víno, klarety         10 °C

Šumivé víno                        7-9 °C

  1. Hodnocení jednotlivých vín je elektronické a výsledky jsou archivovány po dobu 5 let a je zaručena absolutní objektivita a nestrannost zpracování výsledků.
  2. Z účasti na soutěži budou vyloučena vína takového producenta, kterému bylo dle oficiálního sdělení SZPI na základě písemného dotazu pravomocně v posledních dvou letech před konáním soutěže prokázáno opakované porušení vinařského zákona v následujících postupech: nepovolené enologické postupy, produkty neznámého původu či nevyhovující geograficita.

čl. IX

Klasifikace vín

Kategorie:

  1. Bílá vína suchá (0–4 g/l zb. cukru)
  2. Bílá vína suchá (4,1–9 g/l zb. cukru), dle kyseliny
  3. Bílá vína polosuchá (max. 12 g/l zb. cukru), nebo (max. 18 g/l zb. cukru dle kyseliny)
  4. Bílá vína polosladká (max. 45 g/l zb. cukru)
  5. Bílá vína sladká (nad 45 g/l zb. cukru)
  6. Růžová vína suchá (0–6 g/l zb. cukru)
  7. Růžová vína ostatní (nad 6 g/l zb. cukru)
  8. Červená vína suchá (0–6 g/l zb. cukru)
  9. Červená vína ostatní (nad 6 g/l zb. cukru)
  10. Šumivá vína „brut“ (méně než 15 g/l zb. cukru)
  11. Šumivá vína ostatní (15 a více g/l zb. cukru)
  12. Naturální vína (přírodní organická vína, oranžová, kvevri)
  13. Zahraniční vína

čl. X

Udělení cen

  1. Ocenění získájí vína dle jednotlivých kategorií maximálně 77 vín v jednotlivé kategorii a hodnoceným vínům jsou přiznána tato ocenění, bez dalšího pořadí:

***** mimořádné víno      (min. 90 bodů)

****   výborné víno            (min. 86 bodů)

***     velmi dobré víno    (min. 84 bodů)

  1. Pořadatel vyhlásí Nejlepší kolekci vín TOP 77 – cenu Eduarda Postbiegla pro výrobce, kteří přihlásí nejméně 6 vzorků vína. Pro posouzení se bere v úvahu bodový průměr všech vín od jednoho vystavovatele.
  2. Výrobci všech oceněných vín obdrží certifikát ocenění – diplom dle dané kategorie, vzorku a šarže vína a na základě objednávky mohou od pořadatele koupit jednotné medaile-samolepky, s logem soutěže TOP 77 vín České republiky a dotčeným ročníkem, za účelem umístění na spotřebitelském balení vína. Výrobci mohou uvádět ocenění TOP 77 ve svých informačních materiálech u příslušného vína, které ocenění získalo. 

čl. XI

Propagace

Soutěž TOP 77 vín v ČR bude propagována pomocí mediálních partnerů a také prostřednictvím všech médií (tisk, rozhlas, TV)

Statut soutěže, složení hodnotících komisí a výsledky soutěže budou zveřejněny na webových stránkách www.top77.cz a www.vinovceskerepublice.cz , v níž budou oceněná vína popsána.