Statut
Souteže Top 77 vín v ČR 2025
čl. I
Pořadatel soutěže
MAMA marketing, s.r.o. Brno
čl. II
Odborný garant
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno
čl. III
Určení soutěže
Představit veřejnosti špičková tuzemská i zahraniční vína a sekty a umožnit spotřebiteli orientaci v široké nabídce kvalitních vín a sektů.
čl. IV
Výstavní výbor
Ing. Dan Mádr, RNDr. Jaroslav Staňa, Prof. Ing Pavel Pavloušek, Ing. David Mádr
čl. V
Závazné podmínky účasti na soutěži
1. Soutěž je otevřena pro všechna vína a sekty, které byly vyrobeny z hroznů révy vinné.
2. Ke každému vínu musí být vyplněna přiložená přihláška, ve které výrobce uvede množství vyrobeného vína, včetně množství, které je v současnosti k dispozici. Výrobce musí mít k dispozici minimálně 300 lahví přihlášeného vína.
3. S přihláškou je nutné elektronicky dodat i rozhodnutí SZPI, resp. MZe, o zatřídění jakostních vín, jakostních vín s přívlastkem, jakostních šumivých vín s.o. a jakostních aromatických šumivých vín s.o. V případě zemských vín je třeba současně s vínem předat doklad o původu hroznů. Součástí přihlášky je též chemická analýza z akreditované laboratoře nebo laboratoře pověřené SZPI. Zahraniční vína musí splňovat veškeré legislativní náležitosti země, v níž byla vyrobena.
4. Soutěžící spolu s přihláškou předá organizátorům do soutěže 6 lahví 0,75 l (0,5–0,25 l u výběrů, ledových a slámových) od každého soutěžního vzorku vína pro účel senzorického hodnocení.
Účastnický poplatek činí 500,- Kč + DPH / vzorek. Poplatek bude uhrazen na základě vystavené faktury.
Maximální výše poplatků činí 5.000,- Kč + DPH při jakémkoliv počtu vzorků.
Od vín, která budou vyhodnocena v TOP 77 vín ČR, soutěžící předá pro slavnostní vyhlášení v Brně dalších 6 lahví zdarma. Všechny láhve musí být označeny dle platného zákona č. 321/2004 Sb., v platném znění (dále jen „zákon o vinohradnictví a vinařství“).
Přihlášky společně se vzorky je nutno dodat nebo zaslat na naši adresu:
1. MAMA marketing, s.r.o. (VINDOM), Smetanova 17, BRNO, otevřeno Út–So 16:00–22:00 nebo dle dohody s pracovníky Irenou Hejlovou (tel.: 775 740 680) nebo Davidem Mádrem (tel.: 775 740 679).
2. Zemědělské družstvo Sedlec u Mikulova-Sedlecká vína, Sedlec 308, 691 28 Sedlec. Po–Pá 7:00–15:30.
3. Vinotéka Znovín Znojmo, Loucký klášter (tel.: 515 267 237), otevřeno Po–Ne 9:00–18:00, polední přestávka 12:30–13:00.
4. České vinařské závody VINIUM, Hlavní 666, Velké Pavlovice – vrátnice (tel.: 519 403 111), otevřeno Non-stop.
5. Vinařský dům Kopeček s.r.o., Hodonínská 306, 696 03 (tel.: 777 901 754), otevřeno Po–Pá 8:00–17:00, So 8:00–11:00.
6. Česká zemědělská univerzita v Praze, Vinařství ČZU, Chloumecká 1717, 276 01 Mělník – Chloumek, pouze po telefonické dohodě s panem Weitoschem (tel.: 731 117 242).
Pokud budete zasílat vzorky kurýrem, prosím pouze na adresu:
MAMA marketing, s.r.o., Vindom Degustační enoteca, Smetanova 17, 602 00 BRNO, tel.: 775 740 680.
Přihlášky je nutné vyplnit elektronicky zde:
https://www.elwis.cz/cs/27-rocnik-top-77-vin-v-ceske-republice-2025
Nesplnění požadovaných podmínek umožňuje pořadatelům vyloučit příslušné vzorky ze soutěže bez jakýchkoliv nároků přihlašovatele.
čl. VI
Termíny a místo konání soutěže
1. Odběr vzorků probíhá v průběhu května. Vzorky vín je možné dodat na adresu MAMA marketing s.r.o., Smetanova 17, Brno, případně na další místa, která oznámí organizátor.
2. Hodnocení a vyhodnocení vín se uskuteční v Brně 22. 5. – 24. 6. v Efi hotelu.
V případě nemožnosti běžného hodnocení (opatření vlády) bude soutěž upravena podle zákonných opatření.
3. Slavnostní vyhlášení TOP 77 nejlepších vín České republiky se bude konat 28. srpna 2025 v Brně, v Besedním domě.
čl. VII
Hodnotící komise
1. Výstavní výbor soutěže TOP 77 jmenuje hodnotící komise, které budou pracovat pod vedením výstavního výboru a zástupců SZPI, za účasti odborníků ze Slovenska, Rakouska a České republiky, případně dalších zemí.
2. Podmínkou účasti v hodnotitelské komisi jsou platné degustační zkoušky (Senzorické zkoušky SZPI nebo Degustátorské zkoušky podle ISO, DIN nebo ÖNORM), resp. ty splňující podmínku uvedenou v příloze č. 14 vyhlášky č. 323/2004 Sb., v platném znění.
čl. VIII
Zásady hodnocení
1. Před hodnocením vín prověří pořadatelé všechny podmínky přihlášení vín do soutěže a vzorky, které neodpovídají ustanovení tohoto Statutu, nebudou do hodnocení zařazeny.
2. Hodnocení probíhá ve světlé, dobře větrané místnosti o teplotě 18–22 °C, zajištěné proti vedlejším vlivům. Degustační sklenice odpovídají typu podle pravidel O.I.V. nebo podobné degustační sklenice na stopce o objemu min. 21,5 cl.
3. Hodnocení je prováděno stobodovým systémem O.I.V.
4. Hodnotící komise pracují v době mezi 9.00 až 17.00 hodin, přestávky mezi hodnocením určují vedoucí komisí.
5. Každý hodnotitel má k dispozici dostatečný prostor u degustačního stolu, chráněný proti rušivým vlivům, min. 3 sklenice na víno, sklenici na vodu, neperlivou vodu, ubrousky, nádobu na odlévání, neutralizační pečivo a seznam předkládaných vzorků s uvedením evidenčního čísla, ročníku a odrůdy. Hodnotitel vypisuje na každý vzorek zvláštní hodnotící lístek nebo hodnotí přímo do systému PC (Elwis).
6. Komise bude hodnotit běžným způsobem. Program hodnocení a počet vzorků určí vedoucí hodnocení prof. Ing. Pavel Pavloušek po dohodě s ředitelem soutěže.
7. V případě shodnosti výsledků bude rozhodovat subkomise pod vedením prof. Ing. Pavla Pavlouška a vedoucích jednotlivých komisí.
8. Vína jsou hodnocena anonymně. Nalévání a podávání vín probíhá tak, aby hodnotitel neměl možnost poznat identitu vzorku.
9. Vína jsou hodnocena ve dvou krocích. Z nejlépe hodnocených vín vybere subkomise výborná a mimořádná vína.
10. Teploty pro posouzení vín:
– Bílé víno: 9-10 °C
– Červené víno: 15-16 °C
– Růžové víno, klarety: 10 °C
– Šumivé víno: 7-9 °C
11. Hodnocení jednotlivých vín je elektronické a výsledky jsou archivovány po dobu 5 let.
12. Vína producenta, kterému bylo prokázáno opakované porušení vinařského zákona, budou vyloučena ze soutěže.
čl. IX
Klasifikace vín
Kategorie:
A) Bílá vína suchá (0–4 g/l zb. cukru)
B) Bílá vína suchá (4,1–9 g/l zb. cukru), dle kyseliny
C) Bílá vína polosuchá (max. 12 g/l zb. cukru), nebo (max. 18 g/l zb. cukru dle kyseliny)
D) Bílá vína polosladká (max. 45 g/l zb. cukru)
E) Bílá vína sladká (nad 45 g/l zb. cukru)
F) Růžová vína suchá (0–6 g/l zb. cukru)
G) Růžová vína ostatní (nad 6 g/l zb. cukru)
H) Červená vína suchá (0–6 g/l zb. cukru)
I) Červená vína ostatní (nad 6 g/l zb. cukru)
J) Perlivá vína (s přetlakem 1–2,5 bar, včetně typu Frizzante)
K) Šumivá vína (sekty) (s přetlakem min. 3 bar)
L) Naturální vína (přírodní organická vína, oranžová, kvevri)
M) Likérová vína
N) Zahraniční vína
čl. X
Udělení cen
1. Ocenění získají vína dle jednotlivých kategorií maximálně 77 vín v jednotlivé kategorii a hodnoceným vínům jsou přiznána tato ocenění, bez dalšího pořadí:
***** mimořádné víno (min. 90 bodů)
**** výborné víno (min. 86 bodů)
*** velmi dobré víno (min. 84 bodů)
2. Pořadatel vyhlásí Nejlepší kolekci vín TOP 77 – cenu Eduarda Postbiegla pro výrobce, kteří přihlásí nejméně 6 vzorků vína. Pro posouzení se bere v úvahu bodový průměr všech vín od jednoho vystavovatele.
3. Výrobci všech oceněných vín obdrží certifikát ocenění – diplom dle dané kategorie, vzorku a šarže vína. Mohou si objednat medaile-samolepky s logem soutěže TOP 77 a příslušným ročníkem.
čl. XI
Propagace
Soutěž TOP 77 vín v ČR bude propagována pomocí mediálních partnerů a prostřednictvím všech médií (tisk, rozhlas, TV). Statut soutěže, složení hodnotících komisí a výsledky soutěže budou zveřejněny na webových stránkách: www.top77.cz a www.vinovceskerepublice.cz